Bzzzzzzz. Mygg.
En uskyldig plage her hjemme i fuktige, lyse sommernetter- en betydelig trussel mot folkehelsen i tropene. Ikke myggen i seg selv, men hva hun ( for det er hunnmyggen som stikker) bærer med seg i sitt infiserte spytt.

Myggbårne sykdommer, altså infeksjonssykdommer overført via stikk fra forskjellige typer mygg, inkluderer noen av de farligste og derfor viktigste av tropesykdommene; Gul feber, Japansk encefalitt, Dengue feber, Rift Valley feber og sist men ikke minst Malaria.
Denne biten handler om malaria.

Malaria er en infeksjonssykdom og skyldes en ørliten parasitt som etter å ha blitt injisert i blodbanen av blodsugende mygg, raskt går til leveren, så ut i blodbanen hvor den infiserer og ødelegger de røde blodlegemene og kan blokkere de små blodårene i spesielt milt, nyre , tarm og hjerne.

Det er forskjellige typer av malariaparasitten, den farligste er den som kalles plasmodium falciparum.
Det er den som hvert år tar livet av over 2 millioner mennesker, hovedsakelig i Afrika.

Det finnes ingen vaksine.

Den beste beskyttelsen mot malaria er å bruke effektive myggmidler på hud og klær i tillegg til impregnerte myggnett.

Vi har også gode medikamenter som hindrer parasitten i å formere seg i blodet og som reisende tar før de drar til malariainfiserte områder, og i noen tid etter at de er kommet tilbake.

Type medikament som velges er avhengig av område, reisemåte og lengde på oppholdet, da malariaparasitter i noen områder er motstandsdyktige mot de vanligste medikamentene, og da risikoen er større jo lengre inn i jungelen med ryggsekk du drar. På den annen side trenger turister på 2 ukers badeferie i turistsentra i for eksempel Thailand eller Malaysia, sjelden noe som helst.
Effektiv myggbekjempelse har høy prioritet på slike steder.

Vi har også gode medikamenter som kurerer sykdommen hvis du har fått malaria, men resultatet avhenger av at du kommer til behandling innen rimelig tid.

Målet må følgelig være å ikke bli stukket i første omgang.
No mosquito- bite, no malaria.

Følgelig:

Alle reisende til tropisk Afrika, til Amazonas-området og til deler av Sør-østasia, bør inkludere i ryggsekken en god myggstift inneholdende tilstrekkelig dietyltoulamide (DEET), som fortsatt er det mest effektive myggmiddel på banen. I tillegg bør det brukes permetrin på klær.
Er de på ryggsekktur, bør de investere i et permetrin-impregnert myggnett.

Malariamyggen stikker i skumringen og etter mørkets frambrudd.
Den stikker mens du sover, og du merker ikke stikket.
Malariamyggen etterlater heller ikke hudkløe, som sine nordlige fettere.

Kle deg fornuftig med langermede skjorter og bukse om kvelden.
Sov alltid under myggnett ute, og bruk myggnett i billige hotellrom uten aircindition.

Videre er det lurt å huske på det faktum at malariamyggen trives best i fuktige, regntunge jungelområder og ved elver, hvor den kan legge sine egg i fred.
Den liker seg dårlig i forurensede storbyer og i fjellområder.
Risikoen for å få malaria er følgelig nesten lik null i en forurenset høytliggende storby som Addis Abeba.
Risikoen er derimot skyhøy sover du ute en natt ved Zambesi-floden uten myggnet.

Til slutt:
Malaria er en febersykdom.
Det tar minimum en uke fra du er infisert til du får feber, men det kan også ta opp til flere måneder.
Du kan bli infisert av motstandsdyktige malariaparasiter som tåler det medikamentet du bruker, men som utvikler seg noe senere og ikke gir så voldsomt forløp.
Følgelig skal uforklarlig høy eller svingende feber under reise i tropene, og ikke minst i lang tid etter hjemkomst, mistenkes for malaria, selv om du har brukt malariatabletter under reisen.

De gangene det går dårlig, er det fordi pasienten ikke har kommet i tide.